seven

Stil & etikett

Vad betyder klädkoden?

Har ni också någon gång fått inbjudan till t ex ett bröllop och börjat fundera på vad klädkod kavaj egentligen betyder?

Högtidsdräkt – Herrar bär frack och damer balklänning. Frack innebär jacka, byxor, frackskjorta, frackväst och vit fluga. Frackvästen är i regel vit, svart väst används endast när fracken används som tjänsteplagg eller vid begravning.

Smoking – Den näst finaste festdräkten. Innebär för herrar smokingjacka, smokingskjorta, tillhörande byxa och svart fluga. Damerna bär kort eller lång klänning.

Jacquett – Används endast fram till kl 15.00, efter dess är det frack som gäller om högtidsdräkt är påbjuden klädsel. Jacquett är frackens motsvarighet dagtid. För herrar innebär detta att man bär jacquettjacka, grå byxor med svarta ränder, frackskjorta, grå väst samt plastrong med tillhörande nål.

Kavaj – Innebär för herrar mörk kostym, och för damer kort klänning eller dräkt.

Tips! Klädvård – Häng alltid kavajen på en kavajgalge, en lite tjockare galge för att hålla formen. Har kavajen blivit skrynklig så häng den gärna i badrummet när du duschar eller utomhus för att få lite fukt i ullen, då försvinner skrynklorna. Sitt inte i bilen med kavajen på, värme och tryck på ryggen gör det svårare att få den slät igen. Stryk aldrig direkt på kostymen, använd bara ånga.

Fakta hämtad från: ”Mannen och modet” av Birgit Engel, och ”Snyggt- en stilguide för män” av Per Nilsson.

Kavajen

Snyggt tyg och ett gott hantverk är, tro det eller ej, inte allt som gör en kavaj. Hur man än vrider och vänder på det är modellen -kavajens snitt och yttre detaljer- minst lika avgörande för att man ska trivas med den. När man talar om kavajens modell är det i huvudsak fyra olika detaljer man fokuserar på, detaljer som vid sidan av tyget och hantverket gör kavajens utseende. Vi talar knäppning, slag, fickor och slitsar. Kavajer finns i två utförande dvs enkelknäppt eller dubbelknäppt. Den förstnämnda kavajen med endast en lodrät knapprad är den äldsta, populäraste och mest användbara av de båda modellerna. Har du fler knappar än en på din kavaj, vilket är högst troligt, så lämna alltid den nedersta knappen oknäppt.

Skjortan

Många män köper skjortor med för korta ärmar och för vida eller smala kragar. Grundtipset är enkelt. Välj en skjorta vars ärm är så pass lång att manschetten täcker hela handleden och slutar ungefär vid tumroten. Kragen ska sitta så att du får in ett finger vid halsen när du har den knäppt. En skjorta som är för stor ger ett slarvigt intryck och beror ofta på att man överskattar sin storlek, alternativt tror att det var den enda skjortan med rätt ärmlängd. Vad som är bra att veta är att de större märkena går alltid att beställa med extra långa ärmar. Annars är alternativen att måttbeställa skjortan och därmed få en skjorta som sitter perfekt.

Slipsen & näsduken

Till tweedblazern passar det utmärkt med en mönstrad näsduk som gärna får ha en stark färg som matchar slipsen, strumpan eller färgen på rutan i skjortan. Till den mörka kavajen kan du med gott samvete spela säkert och välja en vit näsduk. Annars ser det väldigt fint ut om du matchar en färgstark slips med en dito näsduk. Bastipset är dock att inte blanda alltför vilt. Visst går det bra med tre olika färger på slips, näsduk och blazer, bara de ligger inom samma färgskala. En färdigknuten slips ska räcka ned till bältets överkant.

Strumporna

En gång för alla; Använd inte för korta strumpor. Så fort du sätter dig ner och lägger benen i kors kommer nämligen en bit naket ben att titta fram. Köp istället strumpor med ordentlig längd. Eller strunta helt i strumporna om säsongen och övrig klädseln tillåter det. Riktigt korta strumpor går också bra. Men då pratar vi sommar, shorts och sportskor.

Byxan

Byxorna ska sitta uppe även utan bälte. Fickpåsarnas kanter baktill ska inte synas igenom yttertyget- då sitter byxorna för tajt. Det ska inte heller bildas tygveck när bältet dras åt. Byxbenen ska räcka precis ned till mitten av skons bakkappa. Beträffande varianter på den klassiska byxan finns idag en uppsjö av olika modeller och material. Det bästa är att prova sig fram för att hitta passform och kvalité som man trivs i.